Oderland, ett miljövänligt webbhotell

Internet växer lavinartat och för varje server som finns släpps det i genomsnitt ut 630 kg CO₂ per år. Det orsakar redan mer utsläpp än hela flygindustrin och energiåtgången växer i en rasande takt. Genom att välja ett miljövänligt webbhotell till din hemsida bidrar du till att minska internets klimatpåverkan.

Det är ingen skillnad i prestanda mellan ett ”vanligt” webbhotell och ett miljövänligt webbhotell. Du får precis samma hastigheter, säkerhet och service hos bägge parterna. Det som skiljer vanliga webbhotell och miljövänliga webbhotell åt är dess påverkan på klimatet.

Vad är ett miljövänligt webbhotell?

För att vara ett miljövänligt webbhotell räcker det inte med att källsortera och släcka lampan när du lämnar ett rum, kraven är mycket högre än så. Green Web Foundation är en ideell organisation som arbetar med att kartlägga och dokumentera vilka webbhotell som är miljövänliga.

Krav på miljövänliga webbhotell

  •  Klimatkompensation
  •  Ström från förnybara energikällor
  •  Energibesparande åtgärder
  •  Energisnål utrustning

I skrivande stund är det bara ett fåtal svenska webbhotell som kvalar in i Green Web Foundations och ett av dem är Oderland. På sin hemsida skriver de att ”Minskandet av vårt klimatavtryck är en prioriterad fråga och någonting vi arbetar med hela tiden”.

Oderland var ett av de första hosting-bolagen i Sverige att virtualisera hela sin hostingmiljö. Det innebär att energiåtgången minskar kraftigt. Elen som de fortfarande använder i sina datahallar är märkt med Naturskyddsföreningens egna miljömärkning ”Bra miljöval”.

Är ditt webbhotell miljövänligt?
Testa din hemsida

Sveriges bästa webbhotell Oderland

Utöver att Oderland är ett hållbart val så har det också många andra fördelar, den kanske mest framträdande är den fantastiska prestandan. Billigare webbhotell kan ibland nå upp i Oderlands topphastigheter, men den stora skillnaden är att Oderland levererar över tid, denna stabilitet är oumbärlig när saker inte får gå fel.

Oderland är 30 procent snabbare tack vare LiteSpeed

Hemsidor som använder Oderland blir i genomsnitt 30 procent snabbare. En anledning är att man ersatt webbservern Apache med LiteSpeed vilket påverkar hastigheten positiv.

En annan fördel med detta byte är att tekniska underhåll kan utföras utan att servern behöver startas om. Det innebär mindre nertid. Det senaste året hade Oderland en upptid på 99,99 procent, det motsvarar mindre än en timme.

Oderlands hemsidor är snabba
Hemsidor hos Oderland som använder LiteSpeed blir i genomsnitt 30 procent snabbare.

Vi använder själva Oderland som webbhotell för Klimatklick.se. Vi tror och hoppas att du upplever att sidan är snabb och har bra prestanda. Men en användarupplevelse är alltid subjektiv och vad som någon upplever som bra kanske någon annan inte är lika imponerad av.

Därför har Google flera olika verktyg som på ett objektivt sätt mäter hur hemsidor presterar, två av dem är PageSpeed Insights och Lighthouse. I PageSpeed Insights får Klimatklick.se 98 poäng av 100 möjliga och i Lighthouse är resultatet ännu bättre:

Lighthouse
Klimatklick:s resultat i Lighthouse 29 juni 2021.

Du kan enkelt testa Klimatklicks – eller andra hemsidors – prestanda genom att klicka Ctrl + Shift + I, välja fliken Lighthouse och sedan klicka på Generate report för att se resultatet med egna ögon. Vill du testa hemsidor i verktyget PageSpeed Insights hittar du det här: PageSpeed Insights.

Oderland är ett svenskt webbhotell

Webbhotellet startades redan 1998 och har både sitt kontor och sina datahallar i Göteborg, man växer kontinuerligt och har idag fler än 30 000 kunder. Om du är nyfiken på Oderland och vill se hur mycket snabbare din hemsida blir så kan du testa deras webbhotell gratis i 14 dagar. De tillämpar också öppet köp på sina tjänster, så om du mot förmodan inte skulle vara nöjd kan du få tillbaka dina pengar inom 60 dagar.

Testa Oderlands hastighet – analysera Klimatklick

Testa Oderlands hastighet – analysera Klimatklick

Frekvent testvinnare

Det är fler än vi som tycker att Oderland är bäst. Webbhotellet blir regelbundet utsedd till testvinnare när svenska webbhotell jämförs med varandra. Man är även omåttligt populär bland sina kunder med ett snittbetyg hos Reco på hela 4,7 av 5! Vi har sammanfattat några recensioner:

”Sveriges bästa webbhotell”

“Ett miljövänligt, grönt och helsvenskt alternativ som utlovar bästa tänkbara hostingupplevelse. /../ Suverän prestanda med topphastigheter, professionell support och genomgående ärlighet gentemot kunderna gör Oderland till Sveriges bästa webbhotell och vinnaren i vårt stora test.”

– Website Planet

”Bästa företagsval”

Oderland är ett av de större svenska webbhotellen och kanske det mest självklara valet att ta en närmare titt på om man är en företagskund med stor webbplats eller där webbplatsen är en viktig nyckelroll för företaget.

– Testat.nu

”Det bästa valet”

”Jag har testat de flesta svenska webbhotell under närmare två decennier /../ och Oderland är min absoluta favorit sedan flera år tillbaka. De är inte Sveriges billigaste webbhotell, men klarar man budgeten så är de bästa valet i mina ögon. Bra teknisk plattform för mig som utvecklare, snabba servrar, bra upptid och inte minst snabb, hjälpsam och kompetent support.”

– Adrian på Reco

”Kundsupport i världsklass”

”Blixtsnabba servrar, extremt många konfigurationsmöjligheter med bra dokumentation och videoinstruktioner samt en kundsupport i världsklass. Att byta webbhotell är besvärligt men bytet till Oderland fungerade klanderfritt och det lönade sig. Helt klart bästa webbhotell som jag har haft.”

– Christer på Reco

Bästa webbhotellet för WordPress

WordPress är ett enkelt, populärt och kostnadsfritt sätt att skapa din egen hemsida. Mer än 40 procent av världens hemsidor drivs av just WordPress och oavsett om du har en blogg, en e-handel eller någon annan typ av hemsida så är det ett enkelt och säkert val av plattform.

I och med WordPress enorma popularitet har många webbhotell anpassade lösningar för att enkelt implementera och underhålla hemsidor som drivs av WordPress, ett av dessa webbhotell är Oderland.

WP Toolkit

Oavsett hur många WordPress-hemsidor du har så kan du med hjälp av WP Toolkit hantera dem på samma ställe. Genom att kunna installera, konfigurera och underhålla flera WordPress-installationer från ett samlat gränssnitt får du en bra översikt och missar aldrig några viktiga uppgraderingar. Om du har en byrå är WP Toolkit ett fantastiskt verktyg.

Managed WordPress

Managed WordPress innebär en omfattande hostingtjänst där den tekniska miljön är skräddarsydd för just WordPress. Det är ett bra val för de som som har en lite större hemsida som måste fungera felfritt.

Prestandan blir också ännu bättre, ett vanligt webbhotell fungerar ju med otaliga plattformar, men om tjänsten optimeras helt utifrån WordPress så går det ju givetvis fortare. Några andra fördelar med Managed WordPress är ökad säkerhet, mer omfattande support och en kontrollpanel med WordPress-specifik funktionalitet.

Fler fördelar med Oderland

Man har ett imponerande stort utbud av tjänster och funktioner. I det billigaste webbhotellpaketet ”Standard” ingår bland annat 2 000 GB bandbredd/mån, 3 GB ram-minne, dagliga säkerhetskopior och driftjour 24/7. Vi tittar närmare på några av fördelarna med detta webbhotell.

Elastic scaling – skydda mot trafiktoppar

Alla hemsidor önskar mer trafik, men mer trafik kan också innebära längre svarstider och sämre upplevelser för dina användare. Oderland erbjuder därför den smarta tjänsten Elastic Scaling vilket innebär möjligheten att betala för extra CPU, ram eller lagring efter behov.

Elastic Scaling skyddar mot hög belastning.
Elastic Scaling gör att din hemsidas prestanda inte blir sämre när du har ovanligt många besökare.

Om din hemsida plötsligt blir mer populär eller du upplever trafiktoppar under stora shoppingdagar som Black Friday eller mellandagarna så kan du känna dig trygg med att avvisningsfrekvensen inte försämras.

Gratis SSL-certifikat

SSL-certifikat krypterar trafiken vilket gör din hemsida säkrare. Ett obegränsat antal gratis SSl-certifikat ingår via Let’s Encrypt, både för domäner och wildcards. Du får även tillgång till Comodo PositiveSSL.

Gratis flytthjälp

Att byta webbhotell kan vara både svårt och tidskrävande. Filer, databaser och e-post ska flyttas, domäner ska pekas om och helst ska inte dina användare märka någonting alls.

Oderland erbjuder gratis flytthjälp för flytt av en WordPress-sida. Då ingår inte bara själva flytten av filer och databaser och ompekning av domän, utan de testar även hemsidans utseende och funktionalitet samt gör en säkerhetsscanning.

Kunnig support och driftjour med övervakning dygnet runt

Kunnig och tillmötesgående support som kan nås via telefon, e-post eller chatt de flesta av dygnets timmar. FAQ:en är omfattande och tydlig och kompletteras med videoklipp. Man har branschens förmodligen bästa genomsnittliga upptid, den ligger på hela 99,99 procent. Men om olyckan är framme finns alltid en driftjour tillgänglig dygnet runt.

Testa gratis och pengarna-tillbaka-garanti

Du kan testa Oderland kostnadsfritt i 14 dagar. De erbjuder också öppet köp vilket innebär att du kan få tillbaka dina pengar inom 60 dagar om du inte är nöjd.

Testa i 14 dagar

Nackdelar med Oderland

Vi tycker att Oderland är det bästa webbhotellet i Sverige vilket förmodligen framgår med all tydlighet i denna artikel. Men om vi ska lyfta fram något som vi tycker kan bli bättre så är det priset. Man är definitivt prisvärda, men jämfört med de flesta andra webbhotellen är det en dyr lösning. Å andra sidan är det som så mycket annat – man får alltid vad man betalar för vilket i detta fall är premium hosting och ett gediget miljöarbete.

Oderland är Sveriges bästa webbhotell

Är du på jakt efter ett webbhotell med den bästa prestandan i Sverige och som dessutom inte tummar på hållbarhetsarbetet så bör du titta närmare på Oderland.

Price: 167

Price Currency: SEK

Operating System: All

Application Category: Webbhotell

Vårt betyg:
4.9